23. del: Gledališko-gibalni performans Predani korakom

Za nami je gledališko-gibalni performans Predani korakom, eden od vrhuncev projekta Predani korakom, sicer pa smo predstavo izvedli že drugič zapored. Spodaj si lahko preberete vse besede, ki smo jihz otroci na predstavi v Križankah izrekli.

Jernej: Prosim vas, da stopite na rahlo kakor v copatih, tukaj, naravnost pri glavnih vratih. V ta lep dan, kot da šli bi v pesem. Poslušajte svoje stopinje, kot da šli bi v tempelj. Vstopate v drugačen svet. (Avtor: Tone Pavček, Rojstvo)

Jernej: Nekaj je v zraku. Lepega. Nežnega. Mimobežnega. Nekaj je v zraku. Čuti se. Sluti se. Nekaj je v zraku, kar odseva v očeh, kar odmeva v njih na vsakem koraku. (Tone Pavček, Nekaj je v zraku)

Jernej: Zapustim zemljo in stopim z igrivimi stopali na širno morje. Začnem čarati – igram se z globino navzgor in navzdol. Skačem od vala do vala, po oblakih skozi prastaro svetovje. Pojem si pesem, poznam vse popevke in načine glasov, načine ljubezni. Na vetru gugam svoje brazgotine, plezam po domišljiji, ves svet je moj. (Edvard Kocbek, Blaženo iskanje)

Jernej: Biser v školjki nastane le, kadar nekaj gre narobe in štiriperesni deteljici se zgodi enako.
Vsi gremo po isti poti, marsikdaj kdo se zmoti, a vse je odvisno, s katere strani gledaš na te stvari. Naj se svet in vsa drugačnost odraža v mavrici. (tekst uporabljen iz delov tega besedila)

Jernej: Kaj je najboljši nasvet, ki ga lahko date človeštvu? (Rokgre (Rok Vilčnik), Nikoli ne zapiraj vrat)
Otroci: BREZ PANIKE!

Jernej: Brisačo navadno vidimo v omari ali na stojalu, v resnici pa živijo mnogo skritih življenj. Včasih se zjutraj napravi v planinca, pohodne čevlje si obuje, čutaro napolni in oddide v gore, kjer z vrhov plapola, kot zastava, kak drug dan, se po morju ji potoži, na soncu se obrača in plava. Brisača, ki plava, kdo je kaj takšnega že slišal. V resnici brisača, ponoči, ko otroci spijo, objema zvezde. In skupaj nam bleščijo.

Jernej: Nikoli ne zapiraj vrat, nikdar ne veš kdo bo vstopil. Nikoli ne zapiraj oči, nikdar ne veš katera svetloba ti jih razsvetli. Nikoli ne zapiraj svobode, nikdar ne veš, kdaj te sreča prebode. Zato nikoli in nikdar ne zapiraj vrat, saj te morda pred njimi čaka nekdo, ki ima žepe polne zvezd.