Mala avantura ob Savi Dolinki

Zgornji tok Save Dolinke zaznamujejo gore in smaragdna barva reke, ki na plano priteče v magičnih Zelencih. S prvo letošnjo Malo avanturo je Marin Medak raziskoval Savo Dolinko in njeno okolico. Prehodil je Naravni rezervat Male Pišnice, s kolesom šel od Zelencev dolvodno mimo Martuljških slapov in Mojstrane, za konec pa se je z mini raftom spustil še po sami Savi Dolinki. Ob začetku nove sezone smo z Marinom poklepetali še o načrtih za prihajajoče avanture in njegovih nasvetih za izlete po Sloveniji. 

Vodič: Mala Pišnica

Obišči stran

Vodič: slap Peričnik

Obišči stran

Vodič: veslanje po Savi Dolinki

Obišči stran

FOTOGALERIJA

KLEPET PRED MALO AVANTURO

Marin, pred nami je nova sezona Malih avantur. Se že veseliš?

Marin Medak: Novo sezono nestrpno pričakujem že od vsega začetka leta, ko nam je korona prekrižala načrte. Zato pa bo zdaj toliko slajše!

Kaj pripravljaš za letos?

Marin Medak: Zelena nit letošnjega leta bo reka Sava. Z Malimi avanturami bom raziskoval reko pa tudi njeno okolico. 

Katera od lanskih malih avantur je bila zate najlepša? Zakaj?

Marin Medak: Zelo težko bi izpostavil samo eno, a spomladanski morski kajak po južni strani Krka je bil prav nebeški. En od mojih na splošno najljubših dni na morju.

Prva v vrsti Malih avantur bo potekala ob Savi Dolinki. Kakšen je načrt? Kako bo potekala tokratna Mala avantura?

Marin Medak: Prvi dan se bom podal na pohod po dolini Pišnice, drugi dan bom s kolesom obiskal Zelence in slapove ter zanimive kraje dolvodno, tretji dan pa se bom spustil z mini raftom po reki. 

Živimo v negotovem obdobju, tako da nas pozitivne misli vedno razveselijo. K temu bržkone pripomore tudi skok oziroma stik z naravo. Glede na to, da imaš veliko izkušenj: kaj bi svetoval ljudem v tem smislu? Koliko naj se rekreirajo, kam naj se odpravijo na izlete? Kje v Sloveniji so lažje dostopni lepi skriti kotički, ki še niso toliko obljudeni?    

Marin Medak: Če ravno ne gremo na tiste najbolj obljudene znamenitosti, je v naši domovini ogromno kotičkov, kjer smo lahko popolnoma sami. To so lahko kočevski gozdovi, Kraški rob, Bela Krajina ali pa notranjost Pohorja. A ne pozabiti na zaščito pred klopi in po vsakem sprehodu v gozdu se je treba temeljito pregledat.

Marin, bi za konec še kaj dodal?

Marin Medak: V prejšnjih letih smo z Malimi avanturami odkrili že vrsto zanimivih destinacij v Sloveniji. Tisti, ki imamo željo stopit izven ustavljenih okvirjev izletov, nam ne bo dolgčas. Tudi če bomo morali letošnje poletje preživeti doma. 

Lepo se imej, želimo ti uspešno Malo avanturo, mi že komaj čakamo na pričetek.

Marin Medak: Hvala, tudi jaz!