Tek in narava

📅 6. september 2018 (17:30) | 📍 Novo mesto | Blaž Strožer

Poznamo več imen za tek v naravi: tek po brezpotjih, gorski tek, tek po gozdnih poteh in najbolj priljubljen tek po stezah oziroma »trail running«. Vsem je skupni imenovalec NARAVA. Vedno več ljudi se vrača k naravi, kajti le tam lahko popolnoma »odklopimo«, zadihamo s polnimi pljuči in napolnimo baterije.

Zaradi razgibane podlage pri teku v naravi ima tovrstno početje številne prednosti. Razgiban teren prekine monotonost teka v urbanem okolju, podlaga je mehkejša in zato prijaznejša do sklepov, poleg tega pa čas in kilometri pri takšnem teku hitreje minevajo. Nenehne spremembe terena pozitivno vplivajo na splošno pripravljenost in propriocepcijo, kar pomeni, da s treningom v naravi v primerjavi s klasičnim treningom dobimo več.

Ker je narava nepredvidljiva, ima tek v naravi tudi svoje slabosti. Prva težava je neraven teren, ki lahko hitro povzroči zvin ali padec, zato dodatna previdnost nikoli ni odveč. Če se odpravljamo v bolj odmaknjena področja, lahko doživimo tudi bližnje srečanje z divjadjo, v hribih in visokogorju pa moramo biti pripravljeni na hitre spremembe vremenskih razmer.

Zaradi velikega števila spremenljivk se je treba na daljše teke primerno pripraviti. Sploh, če so bolj odmaknjeni od urbanih središč. Oskrba z vodo, energijo, primerna oprema in osnove orientacije v naravi …

Oglejte si, kako smo premagali razgiban tekaški teren v Novem mestu. 

Vse, kar morate vedeti, preden se odpravite na tek v naravo. 

Fotogalerija

Blaž Strožer je vse podrobnosti teka v naravi predstavil v uvodnem predavanju, člani ekipe Predani korakom pa so njegove nasvete kaj kmalu preizkusili v aktivnem delu treniga. Oglej si fotogalerijo iz Novega mesta.