🏃 Tekaški trening z Blažem Strožerjem

V sredo, 16. oktobra, smo se družili na tekaškem treningu pod vodstvom tekaškega trenerja Blaža Strožerja. Govorili smo predvsem o smernicah za treninge v zadnjih tednih pred maratonom in kako se prehranjevati, naučili pa smo se tudi, kako postopati tik pred velikim nastopom.

Utrinki s treninga

Kako trenirati v zadnjih tednih pred Ljubljanskim maratonom

Namen srečanja je bil podeliti končne napotke pri pripravi na Ljubljanski maraton. Večini rekreativnim tekačem se v zadnjem mesecu zelo pogosto porajajo najrazličnejša vprašanja o treningu, prehrani, opremi… najverjetneje je to rezultat poplave člankov ter informacij, ki jih povprečen rekreativec težko kritično ovrednoti in prav zaradi tega lahko postane zmeden in nesiguren v svojo pripravljenost, kar pogosto pelje v nadaljevanje z večjo količino treninga ter iskanje bljižnic do boljšega rezultata z dietami, prehranski dopolnili, opremo itd. zelo pogosto pa tovrstni poskusi in obnašanje pripeljejo do nasprotnega učinka od želenega. Prav zaradi tega smo se  osredotočili na najpogostejše napake in vprašanja, ki se pojavljajo v predtekmovalnem obdobju.

Večina rekreativnih tekačev je prepričanih da je potrebno še zadnje tedne oziroma dni pred maratonom stisniti še zadnje moči iz sebe na svojih treningih, kajti le tako bodo lahko na maratonu dosegli najboljši rezultat. Takšno razmišljanje je popolnoma zgrešeno, kajti na štart bi morali priti spočiti in na vrhuncu svoje pripravljenosti, kar pa z enako ali celo večjo količino treninga nikakor ni mogoče.

V izogib slabemu počutju, napihnjenosti in na splošno težav s prebavo, s hrano ne eksperimentiramo, ampak se držimo ustaljenih navad, prav tako ne s prehranskimi dopolnili, ki jih nismo vajeni oz jih nismo preizkusili že prej. Poskrbimo za izdatno hidracijo telesa, izogibamo se alkoholu ter pretiranem uživanju kave.

V praktičnem delu smo se odpravili na tek po delu trase Ljubljanskega maratona, pred tem pa smo izvedli ogrevanje z atletsko abecedo in aktivacijski del treninga, ki omogoča boljšo aktivacijo mišičnih vlaken in popestri trening.

Igre hitrih reakcij, omogočajo razvijanje hkratne odzivnosti velikega števila motoričnih enot kar pomeni aktivacijo hitrih mišičnih vlaken, ki igrajo v predtekmovalnem obdobju pomembno vlogo.

Blaž Strožer, tekaški trener