?️ Vodič: Gradaščica – Glinščica ? | Ljubljana

🗺️ Vodič: Gradaščica - Glinščica 🥾 | Ljubljana

V mestih obstajajo predeli, ki so, kljub temu da so obdani z vrvežem, mirni in spokojni. Večkrat sem hodil ob nabrežju Gradaščice v Trnovem v Ljubljani in gledal pod seboj rečico, ki teče po lepo oblikovanem in tlakovanem kanalu. Razmišljal sem, če bi se bilo mogoče ob primernem vodostaju spustiti po njej z napihljivim kajakom. Ker je padal sneg in gladina vode ni bila ravno visoka, sem se na pustolovščino raje odpravil peš. Tretji dan Male avanture po ljubljanski občini sem hodil po kanalu reke Gradaščice in potoka Glinščice.

Trasa

Najlažji dostop do kanala Gradaščice je blizu izliva potoka v Ljubljanico na začetku Trnovskega pristana, na Eipprovi ulici nasproti trgovine za živali.

Od tam je treba le slediti vodi. Kanal vodi proti Viču in se pred prometno Tržaško ulico odcepi na dva dela. Gradaščica vodi na levo, jaz pa sem se podal kar naprej ob Glinščici, ki je vodila mimo Biotehniške fakultete in mimo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo proti Brdu. Pot sem končal pri zadrževalniku vode Brdnikova.

Celotna pot je trajala tri ure.

Zanimivosti

 • Trnovska cerkev
 • Trnovski most (kostruiral ga je Jože Plečnik)
 • Sotočje Glinščice in Gradaščice
 • Zadrževalnik Brdnikova

Na kaj biti pozoren

Na pohod se je treba podati, ko v kanalu ni preveč vode. Na nekaterih delih se kanal nekoliko zoži, a se da ob straneh skoraj normalno hoditi po pobočju.

Kadarkoli se lahko odneha. Stene kanala niso nikoli toliko strme, da dostop do ceste ni mogoč.

Priporočam pohodne palice za lažje skakanje z enega na drugi breg.

?️ Vodič: Veslanje po Ljubljanici ? | Ljubljana

🗺️ Vodič: Veslanje po Ljubljanici 🚣 | Ljubljana

Po Ljubljanici sem v zadnjih desetih letih preveslal že več tisoč kilometrov. Na prste ene roke pa lahko preštejem, kolikokrat je ob tem snežilo. Drugi dan Male avanture po ljubljanski občini me je pričakalo točno to. S snegom pobeljena Ljubljana, ki je kar na enkrat postala še bolj fotogenična.

Vstop na vodo

Veslanjem vedno začnem v Kajak kanu klubu Ljubljana na Livadah. Ob klubu je makadamsko parkirišče, na katero se pride s Kobetove ulice.

Zanimivosti

Obrečni del Ljubljane je zaznamoval Plečnik. Ob Ljubljanici so zbrana njegova vrhunska dela, ki so s perspektive kajaka z gladine reke še toliko bolj mogočna:

 • Trnovski pristan
 • Čevljarski most
 • Tromostovje
 • Pokrita tržnica
 • Zapornice na Ljubljanici

Na kaj biti pozoren

Ob visokem vodostaju in po močnejšem deževju odsvetujem veslanje po Ljubljanici. Reka v kanalu po Trnovskem pristanu postane hitra in skorajda ni prostora, kjer bi se lahko varno zaustavil. Veslanje proti toku pa je v tem primeru zelo težko.

Na koncu poti, pri Plečnikovih zapornicah, ne iti preblizu. Namreč hitro se lahko zgodi, da te tok potegne čez zapornico.

V normalnih časih, lepem vremenu in mirni vodi, je mogoče na kajaku popiti tudi kavo. Bar Makalonca ima na Ljubljanici (pred Tromostovjem) splav, s katerega jo postrežejo.

?️ Vodič: Ostrovrharjeva pohodna pot ? | Ljubljana

🗺️ Vodič: Ostrovrharjeva pohodna pot 🥾 | Ljubljana

Prvi dan Male avanture po ljubljanski občini sem se podal na njen vzhodni del do vasi Podgrad. Tam se prične Ostrovrharjeva pohodna pot, ki je izjemno lepa krožna pešpot v tem bolj ruralnem delu ljubljanske občine. Za dobrih 6 kilometrov sta potrebni približno dve uri in pol hoda.

Pot

Podgrad – Novi Grad – Stari Grad – Kamnolom mlinskih kamnov – Murjevka – Podgrad

Višinske razlike je približno 450 metrov, a je strma zgolj v enem delu.

Spuščanje s Starega gradu do potoka Besnica je nekoliko bolj strmo in je potrebno sestopati pazljivo.

Zanimivosti

 • V kamnolomu pod Starim gradom so iz stene klesali mlinske kamne. Kremenov peščenjak je zelo trdna kamnina, ki je primerna za takšno rabo. Prvi naj bi kamnolom uporabljali že Rimljani. V steni so še danes vidni že skoraj dokončani mlinski kamni.

 • Ostrovrjaheva pot med Novim gradom in Starim gradom vodi po delu, kjer je bila med drugo svetovno vojno meja med Italijo in Nemčijo. Ta je bila močno zastražena in varovana z dvometrsko bodečo žico ter pohodnimi minami.

 • Po poti je možno zaviti še na 530 metrov visok Debni vrh, ki je najvišji vrh Kašeljskega hriba. To podaljša pohod za dobrih 30 minut.

  Več informacij na: http://www.podgrad-lj.si/ostrovrharjeva-pot/

?️ Vodič: s kolesom po Posavju ? | Posavje

🗺️ Vodič: s kolesom po Posavju 🚴 | Posavje

Pokrajina ob reki Savi je čudovito izhodišče za izlete v vseh letnih časih, zato naj se ti z obiskom nikar ne mudi in trenutno obdobje morda raje izkoristi za načrtovanje prihodnjih dogodivščin. Pri sestavljanju seznama bodočih avantur naj ti bo v pomoč tudi ta vodič.

Posavje ima neverjetno bogato kulturno zgodovino. Ostanki poselitve segajo več kot 4000 let v preteklost, poseben čar pa mu dajejo številni srednjeveški gradovi. Zadnji dan Male avanture po Posavju sem se odpravil s kolesom obiskati šest najbolj mogočnih gradov. Grad Sevnica, Rajhenburg, Podsreda, Brežice, Mokrice in Kostanjevica na Krki.

Pot

Začel sem v Sevnici in v polkrogu končal v Kostanjevici na Krki.

Trasa: Sevnica – grad Rajhenburg – Armeško – Veliki Kamen – grad Podsreda – Osredek pri Podsredi – Zgornja Pohanca – Brežice – Mokrice – Sobenja vas – Šutna – Kostanjevica na Krki

Skupaj 95 kilometrov v štirih urah s cestnim kolesom. Pot je asfaltirana in razen med Brežicami ter Mokricami brez gostega prometa.

Gradovi imajo različne razstave in zbirke ter seveda vstopnino. Splača se vnaprej pogledati ponudbo in izbrati tiste, ki nas najbolj zanimajo. Vse informacije je mogoče dobiti na spletni strani Gradovi Posavja.

Zanimivosti

 • Gradovi, ki sem jih obiskal, niso edini v Posavju. Če čas in noge dopuščajo, je mogoče videti še grad Raka, grad Bizeljsko in grad Pišece.

 • V Lutrovski kleti, ki stoji ob gradu Sevnica, naj bi med reformacijo poučeval tudi Jurij Dalmatin.

 • Naziv »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem« pripada gradu Podsreda. Grad je tudi ena izmed točk na romarski poti grofice Eme Krške.

 • Grad Mokrice stoji na griču nad desnim bregom reke Save, njegovo poimenovanje pa se nanaša na nekoč močvirnato območje v njegovi okolici. V mokriškem grajskem grbu je vrana, katere vrat prebada puščica. Legenda pripoveduje, da je v času turških vpadov na grajsko dvorišče padla vrana, ki je podlegla strelu zavojevalcev in tako opozorila na bližajočo se nevarnost. Graščak naj bi ji zato namenil mesto v grbu.

 • Kostanjevica na Krki je eno najstarejših ter edino slovensko mesto na otoku. V prostorih nekdanjega samostana se nahaja Galerija Božidar Jakac.

?️ Vodič: S kanujem od Sevnice do Brestanice ?‍♂️ | Posavje

🗺️ Vodič: od Sevnice do Brestanice 🚣‍♂️ | Posavje

Drugi dan Male avanture po Posavju sem veslal od Sevnice do Brestanice. Mirno veslanje, ki je prava paša za oči in relaksacijo uma.

Pot

V celoti sem preveslal 15 kilometrov. V kanuju to pomeni približno tri ure lahkotnega veslanja. Hitrost je seveda odvisna tudi od vodostaja Save. Reka je sicer mirna in brez brzic, a je ob večji količini padavin še vedno hitra.

Nevarnosti

Na tem odseku ni brzic in struga je večinoma zelo čista. Edino nevarnost predstavlja hidroelektrarna.

Vstop in izstop

Vstop na reko je možen pod trgovino Lidl. Narejena je celo rampa za spuščanje v vodo.

Približno 500 metrov pred hidroelektrarno Blanca je možno na desnem bregu zapustiti reko, iti peš mimo hidroelektrarne in se nekaj sto metrov po njej ponovno spustiti do vode. Potrebna je velika previdnost, da se ne približamo hidroelektrarni, saj se lahko hitro dogodi nesreča.

Drugi dan Male avanture sem končal v Brestanici pod gradom Rajhenburg. Pri gostilni Pečnik je urejen izstop iz reke.

Zanimivosti

 • Grad Sevnica, ki se mogočno bohoti na griču nad mestom.

 • Hidroelektrarna Blanca, ki je prostor najbolj tragične nesreče na vodi v Sloveniji. Umrlo je 13 ljudi.

 • Grad Rajhenburg je dolgo veljal za najstarejši grad v Sloveniji, a so nedolgo nazaj odkrili, da je listina iz leta 895, v kateri je grad prvič omenjen, ponaredek.

?️ Vodič: od Brežic do Grmade nad Krškim ? | Posavje

🗺️ Vodič: od Brežic do Grmade nad Krškim 🥾 | Posavje

Prvi dan Male avanture po Posavju sem hodil od Brežic do Grmade nad Krškim. Večji del poti na bregu nasipa reke Save, ki je bil zgrajen zaradi akumulacije vode za hidroelektrarno Brežice. Z vrha Grmade pa se razteza čudovit pogled na Krško ter oba bregova Save.

Pot

Brežice – brežina reke Save – Krško – Grmada nad Krškim.

Zahtevnost

Pot je dolga 13 kilometrov in prehodi se jo v treh urah in pol. 

Pot je večji del položna, edini vzpon je iz Krškega (163 metrov nadmorske višine) na Grmado (488 metrov nadmorske višine). Postojanka (dom) na vrhu je zaprta (oktober 2020).

Zanimivosti

 • Pot je mogoče nadaljevati vse do Brestanice po Poti trapistov
 • Pot vodi mimo nuklearne elektrarne Krško, ki pa nima tipičnega velikega belega dimnika nuklearnih elektrarn.
 • Reka Sava na tem območju razmejuje Štajersko in Dolenjsko.

?️ Vodič: Veslanje po Savi Dolinki

🗺️ Vodič: Veslanje po Savi Dolinki 🚣

Najbolj znana destinacija za rafting v Sloveniji je zagotovo Soča. Kar mi pri Soči ni všeč, je dejstvo da se vsaj med glavno sezono na in ob njej tre ljudi, prav tako pa ni ravno enostavno dostopna z večine predelov naše države. Sava Dolinka je bližje in je še manj raziskana. Velika verjetnost je, da na reki ne srečaš nikogar drugega.

Trasa

Zgodnji tok Save Dolinke ima premalo vode in na njem ni mogoče veslati. Šele po hidroelektrarni Moste, ko se v Savo Dolinko izlije Radovna, je vode za veslanje dovolj. Prosto plovna je do hidroelektrarna Mavčiče pod Trbojskim jezerom. Najbolj zanimiv del je med pritokom Radovne in do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke v Radovljici.

Trajanje

Z vmesnimi postanki je veslanja za približno 2 uri.

Zanimivosti

Na začetku v kraju Piškovca je hidroelektrarna Zasip. Vpisana je v register kulturne dediščine in splača se pokukati tudi v notranjost.

Če na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke daš roke v vodo, začutiš, da je Bohinjka veliko toplejša od Dolinke.

V srednjem delu so na bregovih dobro vidne usedline gline.

Varnost

Reka je večinoma varna, a obstaja nekaj brzic, na katerih je potrebno biti previden. Tudi na Savi so že bile smrtne žrtve.
Priporočam, da se na veslanje odpravite v organizirani skupini pod vodstvom lokalnega vodiča. Na primer Adventure Rafting Bled

?️ Vodič: slap Peričnik ? | Sava Dolinka

🗺️ Vodič: slap Peričnik 🚴 | Sava Dolinka

Ena najbolj urejenih kolesarskih poti v Sloveniji je Kolesarska pot Jureta Robiča. Poteka vse od Belopeških jezer do Mojstrane. Za drugi dan Male avanture Ob Savi Dolinki sem prekolesaril del njene trase od Zelencev do slapa Peričnik.

Pot

Zelenci – Kranjska Gora – Gozd Martuljek – Mojstrana – Koča pri Peričniku – slap Peričnik

Kolesarska pot je zelo položna in primerna za začetnike. Je zelo dobro označena in skoraj ni mogoče zaiti z nje. Ob poletnih koncih tedna je lahko gneča, a je dovolj prostora za vse. Velik del poti poteka v senci dreves.

Pešpot od Koče pri Peričniku do slapa Peričnik je sicer strma, a urejena in kar je najpomembnejše, kratka. Tudi tisti počasni jo lahko prehodijo v 15 minutah.

Dolžina celotne poti: 45 kilometrov (22,5 kilometrov v eno smer).

Zanimivosti

Pri Zelencih sta dve točki, kjer se lahko pride čisto do vode. Ena je najbolj znana z razglednim stolpom, druga pa je nekaj sto metrov dolvodno na koordinatah 46.492461, 13.742281. Tam se lahko sprehodimo čez most in vidimo celotno močvirje ter strugo še čisto majhne Save Dolinke.

Pri slapu Peričnik se je vredno povzpeti tudi do drugega slapu, ki je nad glavnim. Je sicer manjši (ima padec “zgolj” 16 metrov), a je tudi lep.

Nujno se je sprehoditi pod slapom. To izkušnjo omogoča le nekaj slapov na celem svetu.

Hrana in pijača

Ob poti so gostilne in okrepčevalnice in nihče ne ostane lačen.

Oprema

Za to kolesarsko pot je lahko dovolj tudi mestno kolo, še boljše pa je treking. Pot je asfaltirana in zelo dobro urejena.

?️ Vodič: Mala Pišnica ? | Sava Dolinka

🗺️ Vodič: Mala Pišnica 🥾 | Sava Dolinka

Jezero Jasna je ikona Kranjske Gore. Ob njem tečeta dva potoka, Pišnica in Mala Pišnica, ki sta prava dragulja. Sicer si je težko predstavljati, a sta še bolj kristalno čista kot Soča. Odločitev, da se prvi dan Male avanture odpravim na raziskovanje doline Male Pišnice, ni bila težka. Odločitev me ni pustila ravnodušnega.

Pot

V dolino Male Pišnice je nekoč vodila dobro označena in urejena pot, ki pa žal zadnja leta propada. Kljub temu je dobršen del poti normalno prehoden.

Pohod se začne tik pred jezerom Jasna ob hidroelektrarni. Gozdna potka vodi ob bregu in po nekaj sto metrih zavije v dolino Male Pišnice. Od tod naprej gre “prosto po Prešernu”. Vse dokler se dolina toliko ne zoži, da ni več mogoče iti naprej po ali ob strugi. Pri tisti točki je treba najti potko na levem bregu (desnem, če se hodi navzgor), ki zavije strmo v breg in se po dolgem ovinku znova spusti do reke. Priložena GPS sled bo pomagala pri navigaciji.

Pot sem zaključil blizu razcepa poti na Ciprnik. Od izhodišča in nazaj sem s postanki potreboval dobre tri ure.

Zahtevnost

Pot je večinoma nezahtevna, le na odseku, kjer zavije v breg in naredi ovinek, je pot izpostavljena, strma in je potrebna previdnost. Brez prave obutve prehod ni mogoč.

Zanimivost

V tolmunih Male Pišnice se je mogoče kopati. Le pripravljeni bodite na izredno hladno vodo. Tudi v najhujših vročini temperatura vode ne preseže 10 stopinj Celzija.

Hrana in pijača

Vode ob Mali Pišnici ne manjka, a kljub temu ni najbolj pametno piti vodo iz potoka. Verjetnost je sicer izredno majhna, a lahko je v zgodnjem toku potoka kakšna mrtva žival, ki zastrupi vodo.

Za konec priporočam okrepčilo ob Jasni s čudovitim pogledom na gore in jezero.

? e-klepet iz dnevne sobe: Marin Medak

💬 e-klepet iz dnevne sobe: Marin Medak

Z našim ambasadorjem, Marinom Medakom, smo poklepetali o trenutnih razmerah in pomembnosti vzdrževanja ravnotežja med delom in aktivnim prostim časom, ki je prav v teh časih precej na udaru. Govorili smo tudi o nasvetih za ohranjanje motivacije in spopadanju z motnjami pri delu od doma ter skrbi za duševno in fizično zdravje.