5 kulturnih dogodkov v avgustu

Letošnji avgust nam prinaša še posebej raznoliko dogajanje na kulturnem področju. Sprehodili se bomo skozi zgodovino barjanskih koliščarjev, si ogledali kakšno od vrhunskih predstav Festivala Ljubljana, manjkali pa ne bodo niti elementi urbane kulture, ki jih bo moč videti na festivalu Urbano Dejanje, ali »underground« razstava v Rovih pod starim Kranjem. Bogato dogajanje bo zaokrožil Londonski simfonični orkester s koncertom na najvišjem nivoju.


Košček kulture bomo v avgustovski mozaik prispevali tudi #PredaniKorakom, saj v sodelovanju s Festivalom Ljubljana in Zavarovalnico Tilia pripravljamo gledališko-plesno predstavo. Več o tem pa kdaj drugič.

1. Zek in a rov (Kranj, 29. 7. – 28. 9. 2016)

Vizualni kolektiv ZEK v Rovih pod starim Kranjem pripravlja razstavo, ki prikazuje njihovo neumorno soočanje s tematiko minevanja. Nekoč ulični grafitarji, danes pod vplivom muze sproščenosti pronicljivo komentirajo sodobno kulturo in naravne procese. Izzvani, da svoje novo vizualno delo prikažejo v podzemlju pod ulico. (na fotografiji; foto: Uroš Frelih)

2. Festival Urbano Dejanje (Ljubljana, 8. 8. – 14. 8. 2016)

Tobačna ulica v Ljubljani bo v drugem avgustovskem tednu v znamenju urbanih aktivnosti in glasbe. Predstavili se bodo mladi, kreativni umi, ki bodo prikazali raznolikost urbanih kultur. Dogajanje bo skozi teden spremljal tudi bogat glasbeni program, ki bo zadovoljil vse okuse.

3. Koliščarski dan (Dolina Drage pri Igu, 20. 8. 2016)

Bi se za en dan vrnili nekaj tisočletij v zgodovino? Koliščarski dan ponuja delavnice, ki skozi različne teme prikazujejo življenje koliščarjev, katerih zgodovinska pomembnost jih uvršča na Unescov sezanm kulturne dediščine.

4. Projekt Predani korakom na Festivalu Ljubljana (Ljubljana, 22. 8 – 27. 8. 2016)

Festival Ljubljana ponuja kulturne dogodke na najvišji ravni. Letos bomo imeli čast sodelovati tudi s projektom Predani korakom. Z nadarjeni gibalno oviranimi otroki od 9. do 15. leta pripravljamo gledališko-plesno predstavo, katere tema bo zgodba o Sisi in bo na sporedu 27.8.2016, ob 17. uri v Križankah. Skozi zgodbo želimo izpostaviti pomen vsakega koraka v življenju in opozoriti na tiste izmed nas, ki jim je to oteženo.

5. Londonski simfonični orkester (Ljubljana, 24. 8. 2016)

Festival Ljubljana ob zaključku meseca ponuja pravi glasbeni spektakel. Ljubljanski Cankarjev dom 24. avgusta gostuje Londonski simfonični orkester, ki spada v peščico najugledenjših svetovnih orkestrov. Solistka večera je slovenska violinistka Lana Trotovšek, ki ustvarja bleščečo kariero v navezi z uglednimi imeni glasbenega sveta.