Plesno-gledališki performans Predani korakom

Eden od letošnjih vrhuncev projekta Predani korakom je istoimenski plesno-gledališki performans, ki se bo zgodil v soboto (27.8.) ob 17. uri v Križankah. Vstop na predstavo, ki je nastala v sodelovanju z URI Soča, s Festivalom Ljubljana in z Zavarovalnico Tilia, je prost.

Letošnja dobrodelna nota projekta Predani korakom je obarvana še posebej kulturno, kar pritiče nekoliko predrugačenemu poslanstvu projekta, ki od letos združuje zbiranje korakov na gibalnem in kulturnem področju.

Tako bodo letošnja zbrana sredstva namenjena organizaciji poletnih delavnic in produkciji otroške gledališke predstave Predani korakom, ki bo v organizaciji Zavarovalnice Tilia, URI Soče in Festivala Ljubljana na sporedu to soboto (27.8.2016), ob 17. uri v ljubljanskih Križankah.

Predani korakom so intimni spektakel gibalno oviranih otrok, čigar navdih so Sisijina potovanja in njena drugačnost. Skozi predstavo želijo izpostaviti, da prav nihče ni sivo povprečje – je bela svetloba, v kateri se skrivajo vse barve sveta. Prav vsak izmed nas namreč predstavlja svoj svet, ki je nekaj posebnega.

Režiserka predstave je Lea Kukovičič, za koreografijo je zadolžen Miha Podrepšek, za kostumografijo Tina Bonča, za scenografijo Lea Kukovičič in Tina Bonča, povezovalec pa bo ambasador projekta, Jernej Šugman.

»Pričakujem lep gledališki dogodek, ki bo na poetičen, umetniški način razkrival življenja gibalno oviranih otrok. To bo urica, ki jo bomo posvetili otrokom, različnim otrokom, saj je vsak od njih poseben,« je povedal Jernej Šugman in dodal: »Scenaristka in režiserka Lea je pripravila odličen scenarij, poln dogajanja, zdaj pa z otroki že dela v prostoru. Že v zamisli je veliko lepih, presenetljivih stvari.«

Predstava bo nastajala 5 dni, ko se bo 25 nadebudnih mladih otrok lotilo konkretnih situacij s koreografijo in gibom v prostoru. Situacije bodo izhajale iz igre, da si bodo otroci lažje vtisnili v spomin vrstni red dejanj. »V performansu želimo ohraniti neke vrste otroško spontanost. Želim si, da se bodo otroci na odru dobro počutili, zabavali in da bo to tako za njih, kot za celotno ekipo, nepozabna izkušnja,« pravi režiserka in scenografka Lea Kukovičič. »Kot že omenjeno, predstava bo nastajala pet dni, po tri ure na dan. Glede na dejstvo, da profesionalne predstave v povprečju nastajajo po dva meseca z osem urnimi vajami na dan, bomo imeli na razpolago zelo malo časa, a zato nič manj zagnanosti in želje po ustvarjanju.«

Predstava za vse generacije

Predstava je namenjana tako mlajši kot starejši publiki, gledališko-plesni performans pa bo trajal približno 30 minut. Zakaj si velja ogledati predstavo, razkriva Jernej Šugman: »Ker bo lepo, iskreno, bržkone tudi ganljivo. Ker imajo ti otroci neverjetno moč, željo, veselje do življenja, ki kar prekipeva. In vse to bodo poskušali prenesti na oder Križank.«

Torej, pridružite se nam in odkrijte barve drugačnosti v vseh nas to soboto (27.8.2016) v Križankah ob 17. uri. Vstop je prost (brezplačne vstopnice prevzamete na blagajni Križank). Prav tako ne pozabite na naš ‘hashtag’ #PredaniKorakom, s katerim boste prispevali nove korake.

Predani korakom – gledališki list:
Povezovalec: Jernej Šugman

Nastopajoči: Maša Borštnar, Pia Patricia Breznikar, Nika Chantal Fatur, Elizabeta Čebular, Janina Drolc, Špela Florjanič, Elina Hasanbegović, Anja Iskra, Matic Iskra, Suzana Ivanović, Katarina Klemenčič, Ema Judita Kolšek, Nadezdha Komarova, Amadeja Lavrič, Pia Radovan, Ela Ivana Rataj, Hana Regvat, Monika Slana, Anita Stopar, Mila Šolmajer, Mila Zenkovič, Lan Zupančič, Ema Žvokelj, Eva Marija Brlek

BARVAJ SVOJ SVET

Gledalcu na pot

Svoj svet razmeroma dobro poznamo in se v njem, največkrat, odlično znajdemo. Takoj, ko prestopimo meje našega okvirja in se naš milni mehurček razpoči, pa nam do razumevanja dosti manjka. Ker si ob prestopu meje dovolimo okušati nove stvari in objemati ljudi. Ker se predamo občutkom in ker si dovolimo čutiti, nas včasih razum zapusti. Ampak dobro je prestopati meje in potovati po občutkih. Kako lepo bi bilo kdaj vsaj malo izgubiti ravnotežje. Ali pa se ob poti izgubiti v labirintu svobode, kjer ljudje drug drugega pogledajo v oči in mu namenijo prijazen nasmeh. Izgubiti se v labirintu ljubezni – v katerem človek človeka spoštuje takšnega kakršen je. In tam, kjer se imajo ljudje radi, saj ti ljubezen omogoča, da v sebi odkriješ norost. In potovati v labirint sveta, tja kjer se ovire premaguje z levo roko in se nam mudi samo uživati in živeti. Brez obžalovanj. Sanjati. Objeti svoje želje in jih dvigniti v nebo. Bodimo predani. Korakom. Ljudem. Prevsem pa predani sami sebi. Toliko drobnih trenutkov gre mimo nas. Ustavi se. Postoj. Glej, ravno sedaj se odpira nov cvet. Poslušaj… za trenutek je vse utihnilo … cel svet.

In vse to so Predani korakom.