🗺️ Vodič: s kolesom po Posavju 🚴 | Posavje

Pokrajina ob reki Savi je čudovito izhodišče za izlete v vseh letnih časih, zato naj se ti z obiskom nikar ne mudi in trenutno obdobje morda raje izkoristi za načrtovanje prihodnjih dogodivščin. Pri sestavljanju seznama bodočih avantur naj ti bo v pomoč tudi ta vodič.

Posavje ima neverjetno bogato kulturno zgodovino. Ostanki poselitve segajo več kot 4000 let v preteklost, poseben čar pa mu dajejo številni srednjeveški gradovi. Zadnji dan Male avanture po Posavju sem se odpravil s kolesom obiskati šest najbolj mogočnih gradov. Grad Sevnica, Rajhenburg, Podsreda, Brežice, Mokrice in Kostanjevica na Krki.

Pot

Začel sem v Sevnici in v polkrogu končal v Kostanjevici na Krki.

Trasa: Sevnica – grad Rajhenburg – Armeško – Veliki Kamen – grad Podsreda – Osredek pri Podsredi – Zgornja Pohanca – Brežice – Mokrice – Sobenja vas – Šutna – Kostanjevica na Krki

Skupaj 95 kilometrov v štirih urah s cestnim kolesom. Pot je asfaltirana in razen med Brežicami ter Mokricami brez gostega prometa.

Gradovi imajo različne razstave in zbirke ter seveda vstopnino. Splača se vnaprej pogledati ponudbo in izbrati tiste, ki nas najbolj zanimajo. Vse informacije je mogoče dobiti na spletni strani Gradovi Posavja.

Zanimivosti

  • Gradovi, ki sem jih obiskal, niso edini v Posavju. Če čas in noge dopuščajo, je mogoče videti še grad Raka, grad Bizeljsko in grad Pišece.

  • V Lutrovski kleti, ki stoji ob gradu Sevnica, naj bi med reformacijo poučeval tudi Jurij Dalmatin.

  • Naziv »najbolj grajski med gradovi na Slovenskem« pripada gradu Podsreda. Grad je tudi ena izmed točk na romarski poti grofice Eme Krške.

  • Grad Mokrice stoji na griču nad desnim bregom reke Save, njegovo poimenovanje pa se nanaša na nekoč močvirnato območje v njegovi okolici. V mokriškem grajskem grbu je vrana, katere vrat prebada puščica. Legenda pripoveduje, da je v času turških vpadov na grajsko dvorišče padla vrana, ki je podlegla strelu zavojevalcev in tako opozorila na bližajočo se nevarnost. Graščak naj bi ji zato namenil mesto v grbu.

  • Kostanjevica na Krki je eno najstarejših ter edino slovensko mesto na otoku. V prostorih nekdanjega samostana se nahaja Galerija Božidar Jakac.