🏃 Vodič | 4 elementi kakovostnega tekaškega treninga

Tek sodi zaradi svoje preprostosti med najbolj popularne rekreativne aktivnosti. Pa vendarle skriva v sebi male pasti, ki nam lahko povzročajo nevšečnosti, če se jim ne posvečamo dovolj pozorno.

Ekipa Predani korakom se na Ljubljanski maraton pripravlja pod budnim očesom tekaškega in kondicijskega trenerja Blaža Strožerja. Blaž, sicer tudi sam zagret tekač in maratonec, je izpostavil štiri ključne elemente, ki so osnova za kakovosten in pravilno usmerjen ter hkrati tudi zmeren tekaški trening.

Pretiravanje

Najpogostejša napaka tako tekačev začetnikov kot ‘starih tekaških mačkov’ je, da želijo prehitro preveč, kar pogosto vodi v preobremenitvene poškodbe. Kaj pa pomeni ‘prehitro preveč’? V žaru začetnega zagona največkrat pretiravamo z doziranjem treninga – bodisi z razdaljočasovno obremenitvijo, še posebej pa z intenzivnostjo vadbe.

Naše telo na začetku ni vajeno večjih obremenitev, zato je postopnost doziranja treningov izjemnega pomena. Šele ko se telo (mišice, tetive, sklepi) in organizem (srčno-žilni, dihalni, hormonski) navadi na redno vadbo, lahko treninge postopno stopnjujemo.

Prehrana​

Hrana je gorivo za naš organizem, zato je zelo pomembno, kaj in kdaj vnašamo v telo. Kot vsak stroj, potrebuje tudi naše telo ‘gorivo’ oziroma vir energije za delovanje. Ker je človeško telo kompleksno, zna uporabljati različne vire energije za različna opravila.

 

Regeneracija

Regeneracija oziroma počitek je enako pomemben kot sam trening, a na žalost velikokrat najbolj zapostavljen del tekaške priprave. Trening je namreč sestavljen iz dveh faz – katabolna faza oziroma proces razgradnje (aktivnost) in anabolna faza oziroma odmor, med katerim organizem ponovno vzpostavlja ravnovesje.

Če vedno znova rušimo ravnovesje in organizmu ne damo dovolj časa za regeneracijo, ne bo želenega napredka. Lahko pa tudi zbolimo ali se poškodujemo.

Tehnika teka

Dobra tekaška tehnika je izredno pomembna, sajpreprečuje poškodbe in koristi pri boljši ekonomiki teka. Tek je ciklično gibanje, sestavljeno iz množice tekaških korakov, vsak pa se deli na štiri faze. Dve brezoporni ter dve oporni fazi.Vsaka teh faz ima v teorije svoje zakonitosti in bolj kot se lahko temu približamo v praksi, lepši in bolj ekonomičen bo naš tek.

Pri teku pa ni pomemben le korak, pomembna je celotna drža telesa. Težišče naj bo nagnjeno malce naprej, položaj bokov visok (ne držimo jih tako, kot v sedečem položaju). Tako bomo lahko prednjo oporno fazo oziroma prvi stik s podlago opravili bližje težišču, kar pomeni manjši stres za skelet in boljši tekaški izkoristek.