🗺️ Vodič | Bele stene (Kvarner)

Prva pustolovščina prve letošnje Male Avanture so bile Bele stene v osrčju Gorskega kotarja. Skupaj s Samarskimi stenami spadajo med najatraktivnejše planinske destinacije na Hrvaškem. Čudovite kraške oblike vrezane v apnenčaste skale in kamniti stolpi, mimo katerih vodi vzpon, dajejo občutek prave kamnite džungle.

Pot

Dobra stran izleta na Bele (in Samarske) stene je sama pot, ki se jo lahko prilagodi glede na razpoložljiv čas in pripravljenost. Tisti željni večjega izziva in z boljšo kondicijo lahko osvojijo oba vrhova v enem dnevu, tisti z bolj ležernim tempom pa se lahko podajo samo na Bele stene, ki so zanimivejše od obeh.

Bele stene

Z avtom se lahko pripelje po gozdni poti do parkirišča, ki pa ni dobro označeno, zato je priporočljivo imeti GPS sled (spodaj). Od parkirišča do vrha Belih sten je manj kot uro in pol. Prvi del poti vodi po gozdu in ni zahteven. Zadnji vzpon po goli skali pa je nekoliko zahtevnejši in potrebnega je nekaj metrov plezanja po klinih in žici.

Pol ure pod vrhom leži bivak Miroslav Hirtz, le 100 metrov od njega pa še planinski dom Dragutin Hirc (odprt za vikend od 15.5. do 15.10.).

Bele in Samarske stene – Vihoraški put

 

V 6-7 urah je možno narediti celoten krog po Belih in Samarskih stenah.

Zahtevnost

Pot je markirana in razen zadnjega dela vzpona na sam vrh nezahtevna.

Voda

Zaradi kraške pokrajine ni potokov in izvirov, so pa ob bivaku in koči vodnjaki.

Druge znamenitosti

Vredno se je ustaviti v Ogulinu in ogledati renesančni Frankopanski dvorec. Frankopani so ena od najbolj znanih hrvaških plemiška rodbina, ki so sprava v imenu Beneške republike upravljala otok Krk, nato pa so v službi avstro-ogrskega cesarja svoj vpliv razširili tudi na celino.

Uporabljena oprema

  • nizki pohodni čevlji
  • pohodne palice
  • zimska oblačila (na vrhu je pihal močan veter in snežilo je) – dobro je imeti v mislih, da so Bele stene na 1335 m nadmorske višine in da se je treba temu primerno obleči