­čŚ║´ŞĆ Vodi─Ź | Bele stene (Kvarner)

Prva pustolov┼í─Źina prve leto┼ínje Male Avanture so bile Bele stene v osr─Źju Gorskega kotarja. Skupaj s Samarskimi stenami spadajo med najatraktivnej┼íe planinske destinacije na Hrva┼íkem. ─îudovite kra┼íke oblike vrezane v apnen─Źaste skale in kamniti stolpi, mimo katerih vodi vzpon, dajejo ob─Źutek prave kamnite d┼żungle.

Pot

Dobra stran izleta na Bele (in Samarske) stene je sama pot, ki se jo lahko prilagodi glede na razpolo┼żljiv ─Źas in pripravljenost. Tisti ┼żeljni ve─Źjega izziva in z bolj┼ío kondicijo lahko osvojijo oba vrhova v enem dnevu, tisti z bolj le┼żernim tempom pa se lahko podajo samo na Bele stene, ki so zanimivej┼íe od obeh.

Bele stene

Z avtom se lahko pripelje po gozdni poti do parkiri┼í─Źa, ki pa ni dobro ozna─Źeno, zato je priporo─Źljivo imeti GPS sled (spodaj). Od parkiri┼í─Źa do vrha Belih sten je manj kot uro in pol. Prvi del poti vodi po gozdu in ni zahteven. Zadnji vzpon po goli skali pa je nekoliko zahtevnej┼íi in potrebnega je nekaj metrov plezanja po klinih in ┼żici.

Pol ure pod vrhom le┼żi bivak Miroslav Hirtz, le 100 metrov od njega pa ┼íe planinski dom Dragutin Hirc (odprt za vikend od 15.5. do 15.10.).

Bele in Samarske stene ÔÇô Vihora┼íki put

 

V 6-7 urah je mo┼żno narediti celoten krog po Belih in Samarskih stenah.

Zahtevnost

Pot je markirana in razen zadnjega dela vzpona na sam vrh nezahtevna.

Voda

Zaradi kra┼íke pokrajine ni potokov in izvirov, so pa ob bivaku in ko─Źi vodnjaki.

Druge znamenitosti

Vredno se je ustaviti v Ogulinu in ogledati renesan─Źni Frankopanski dvorec. Frankopani so ena od najbolj znanih hrva┼íkih plemi┼íka rodbina, ki so sprava v imenu Bene┼íke republike upravljala otok Krk, nato pa so v slu┼żbi avstro-ogrskega cesarja svoj vpliv raz┼íirili tudi na celino.

Uporabljena oprema

  • nizki pohodni ─Źevlji
  • pohodne palice
  • zimska obla─Źila (na vrhu je pihal mo─Źan veter in sne┼żilo je) ÔÇô dobro je imeti v mislih, da so Bele stene na 1335 m nadmorske vi┼íine in da se je treba temu primerno oble─Źi