🗺️ Vodič | Cres in Lošinj (Kvarner)

Za zadnji dan Male Avanture po Kvarnerju je bil čas za kolo. Že kar nekaj časa je minilo (celo zimo) odkar sem nazadnje pognal pedala in zato sem bil nekoliko bolj “trd”, a sem hkrati toliko bolj užival.

 

Trasa

Cres: od Cresa do Valun in Lubenic

Prijetna vožnja po kolovozu z fantastičnim pogledom na Valunski zaliv in če vreme dopušča, Učko. Malenkost več kot 15 kilometrov v uri in pol (s pogostimi pavzami za fotografiranje, seveda). Z Valuna sem se nato povzpel še na Lubenice, ki so mi ostale v ne tako lepem spominu, ko sem pred nekaj leti v poletni vročini sopihal s plaže v breg do vasi.

Lošinj: okoli Malega Lošinja

V Malem Lošinju se vidi, da spada med turistično najbolj razvita mesta na Jadranu. Mesto je urejeno in živi, poti so vzdrževane in primerne tudi za nedeljske kolesarje, ki sedejo na kolo enkrat na leto. Kamorkoli se odpelješ (skupaj sem prekolesaril 28 kilometrov) je lepo, nikakor pa ne gre izpustiti prijetnega kolesarjenja pod borovnic ob zahodni strani zaliva.

Na Cresu in Lošinju se najdejo kolesarske poti za vsak okus. Tam poteka tudi znana dirka 4 Islands race, ki je veliko zahtevnejša od tega, kar sem jaz sposoben peljat:

 
 

Oprema

  • gorsko kolo (izposojeno pri Gonzo sport)
  • čelada
  • telefon za navigacijo

Kaj si je vredno pogledati

Vransko jezero

Ogromno sladkovodno jezero sredi Cresa. Je tudi kriptodepresija, saj dno jezera leži več kot 70 metrov pod morsko gladino.

Beloglavi jastrebi
Cres je domovina beloglavih jastrebov. V Belem je tudi “Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove”, ki skrbi za te orjaške in markantne ptice. Žal jih je danes samo še okoli sto.

Osor
Cres in Lošinj sta bila nekoč en otok. Nato so Rimljani za zagotovitev lažje in varnejše plovbe naredili prekop.

Apoksiomen 
Eden od najbolj znanih “prebivalcev” Malega Lošinja je zagotovo bronst kip starogršega atleta, ki po tekmovanju s svojega telesa odstranjuje znoj, olje in prah. Lošinjsi kip je najceloviteje ohranjen kip Apoksiomena in je razstavljen v zelo dobrem muzeju.