🗺️ Vodič: Gradaščica - Glinščica 🥾 | Ljubljana

V mestih obstajajo predeli, ki so, kljub temu da so obdani z vrvežem, mirni in spokojni. Večkrat sem hodil ob nabrežju Gradaščice v Trnovem v Ljubljani in gledal pod seboj rečico, ki teče po lepo oblikovanem in tlakovanem kanalu. Razmišljal sem, če bi se bilo mogoče ob primernem vodostaju spustiti po njej z napihljivim kajakom. Ker je padal sneg in gladina vode ni bila ravno visoka, sem se na pustolovščino raje odpravil peš. Tretji dan Male avanture po ljubljanski občini sem hodil po kanalu reke Gradaščice in potoka Glinščice.

Trasa

Najlažji dostop do kanala Gradaščice je blizu izliva potoka v Ljubljanico na začetku Trnovskega pristana, na Eipprovi ulici nasproti trgovine za živali.

Od tam je treba le slediti vodi. Kanal vodi proti Viču in se pred prometno Tržaško ulico odcepi na dva dela. Gradaščica vodi na levo, jaz pa sem se podal kar naprej ob Glinščici, ki je vodila mimo Biotehniške fakultete in mimo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo proti Brdu. Pot sem končal pri zadrževalniku vode Brdnikova.

Celotna pot je trajala tri ure.

Zanimivosti

  • Trnovska cerkev
  • Trnovski most (kostruiral ga je Jože Plečnik)
  • Sotočje Glinščice in Gradaščice
  • Zadrževalnik Brdnikova

Na kaj biti pozoren

Na pohod se je treba podati, ko v kanalu ni preveč vode. Na nekaterih delih se kanal nekoliko zoži, a se da ob straneh skoraj normalno hoditi po pobočju.

Kadarkoli se lahko odneha. Stene kanala niso nikoli toliko strme, da dostop do ceste ni mogoč.

Priporočam pohodne palice za lažje skakanje z enega na drugi breg.