🗺️ Vodič | Krk (Kvarner)

Hrvaška obala je ena izmed najboljših destinacij za morsko kajakaštvo. Zanimiva pokrajina, predvidljivo vreme, otoki polni zalivov in čisto ter relativno toplo morje. Drugi dan Male avanture po Kvarnerju sem raziskoval Krk, ob katerem sem, kljub temu, da sem celotno dolžino hrvaške obale preveslal nekajkrat, veslal prvič v življenju. Žal mi je, da ga nisem obiskal že prej.

Otok Krk

Sicer je s kopnim povezan z mostom, a se ga s kajakom da obveslati, zato je s tega vidika še vedno otok. Za sosednjim Cresom je tudi drugi največji otok na Hrvaškem. Značilne ostre apnenčaste skale so sicer ob bližnjem srečanju s kajakom lahko zelo neprijetne, a številne peščene in prodnate plaže so dovolj, da si lahko veslači odpočijemo v popolnem miru.

Na Mali Avanturi sem veslal po južnem delu Krka od Stare Baške do mesta Krk. Kateri del otoka (če že ni časa za celega), je najboljše preveslat, je najbolj odvisno od vremena. Predvsem severni in severovzhodni del sta najbolj izpostavljena burji, s katero se ni za igrati.

Na kaj biti pozorni

 
Vreme – najpomembnejši faktor pri veslanju je vedno veter. Tudi če si izkušen kajakaš moraš pred veslanjem vedno pogledati vremensko napoved. Na hrvaškem priporočam numerično napoved Aladin, ki je za tri dni v naprej zelo natančen.


Plaže pod klifom – kljub temu, da so plaže kot na zgornji fotografiji idilične, so lahko tudi nevarne. Kamenje se ruši in ljudje so se že poškodovali, ko je sredi lepega sončnega dne na vrhu klifa ovca odlomila del roba, ki je nato priletel na nič hudega sluteče turiste. Še bolj pa so nevarne nevihte, ko dež in veter razmočita ter skrhata celoten klif. V primeru daljšega zadrževanja na takšni plaži je pametneje iti čisto ob rob stene pod previs, ki daje zavetje pred kamenjem in soncem.

Motorni čolni – v poletni sezoni je okoli Krka veliko motornih čolnom. Ker so kajaki tako majhni in kapetani na čolnih ne vedno trezni ter pozorni, moramo biti kajakaši toliko bolj oprezni, da nas po kakšnem nesrečnem naključju kdo ne zadane.

Oprema

  • Morski kajak – Da nisem potreboval peljati kajaka iz Ljubljane, sem se zmenil s Sea Kayak Croatia, da so mi ga pripeljali na Krk (drugače so oni iz Raba, ki je tudi fantastičen otok za veslanje). Sit-on-top kajake in SUPe pa si je mogoče izposoditi v Malinski.
  • Rešilni jopič – tudi v lepem in mirnem vremenu.
  • Zaščita proti soncu.
  • Rezervne suhe obleke spravljene v vodo nepropustni vreči.