🗺️ Vodič: Mala Pišnica 🥾 | Sava Dolinka

Jezero Jasna je ikona Kranjske Gore. Ob njem tečeta dva potoka, Pišnica in Mala Pišnica, ki sta prava dragulja. Sicer si je težko predstavljati, a sta še bolj kristalno čista kot Soča. Odločitev, da se prvi dan Male avanture odpravim na raziskovanje doline Male Pišnice, ni bila težka. Odločitev me ni pustila ravnodušnega.

Pot

V dolino Male Pišnice je nekoč vodila dobro označena in urejena pot, ki pa žal zadnja leta propada. Kljub temu je dobršen del poti normalno prehoden.

Pohod se začne tik pred jezerom Jasna ob hidroelektrarni. Gozdna potka vodi ob bregu in po nekaj sto metrih zavije v dolino Male Pišnice. Od tod naprej gre “prosto po Prešernu”. Vse dokler se dolina toliko ne zoži, da ni več mogoče iti naprej po ali ob strugi. Pri tisti točki je treba najti potko na levem bregu (desnem, če se hodi navzgor), ki zavije strmo v breg in se po dolgem ovinku znova spusti do reke. Priložena GPS sled bo pomagala pri navigaciji.

Pot sem zaključil blizu razcepa poti na Ciprnik. Od izhodišča in nazaj sem s postanki potreboval dobre tri ure.

Zahtevnost

Pot je večinoma nezahtevna, le na odseku, kjer zavije v breg in naredi ovinek, je pot izpostavljena, strma in je potrebna previdnost. Brez prave obutve prehod ni mogoč.

Zanimivost

V tolmunih Male Pišnice se je mogoče kopati. Le pripravljeni bodite na izredno hladno vodo. Tudi v najhujših vročini temperatura vode ne preseže 10 stopinj Celzija.

Hrana in pijača

Vode ob Mali Pišnici ne manjka, a kljub temu ni najbolj pametno piti vodo iz potoka. Verjetnost je sicer izredno majhna, a lahko je v zgodnjem toku potoka kakšna mrtva žival, ki zastrupi vodo.

Za konec priporočam okrepčilo ob Jasni s čudovitim pogledom na gore in jezero.