🗺️ Vodič | Učka

Za zimsko pustolovščino (brez snega) sem izbral najvišje pogorje moje domače Istre, Učko. Sneg še ni pobelil vrhov in na zavetrnih delih je bilo še čisto povsem jesensko vzdušje.

Pot

Brgudac – Poklon – Vojak – Mala Učka – Petrebišća – Mošćenička Draga
2 dni hoje, približno 37km.

V Brgudcu sem začel pozno zvečer in se v malo manj kot uri nočne hoje sprehodil do Korit. Tam sem ob Zartem planinskem domu prespal in se zgodaj zjutraj odpravil proti Poklonu.
Hoja po Čićariji ni najbolj zanimiv del te poti, a odpiral se je lep pogled na Učko. Na Poklonu, skozi katerega je bila nekoč speljana glavna cesta med Rijeko in Opatijo v Istro, sem se okrepčal z domačim višnjevim zavitkom in se odpravil na najvišji vrh Učke Vojak.

Ker je pihala burja, je bilo na vrhu kar mraz, a razgled, ki se je odpiral, je bil naravnost fantastičen. Videl sem Velebit, Kvarner, do Trsta, Julijske Alpe, Kamniško Savinjske Alpe in seveda celotno notranjost Istre.

Ko se je sonce spuščalo, sem se spustil navzdol tudi jaz. Vse do opuščene vasice Mala Učka, kjer sem ob ruševini postavil šotor, da me je vsaj malo ščitila pred ostro burjo.

Naslednji dan sem hodil po slemenu vse do izpred vrha Perun, ko sem zavil navzdol proti Petrebišću in se skozi idilično dolino sprehodil do Mošćeničke Drage.

Zanimivosti na poti

Vas Petrebišća je še posebno zanimiva, saj so jo v zadnjih letih volonterji društva Dragodid skoraj popolnoma restavrirali. Suhozidna gradnja je značilna za vso Istro (tudi slovenski del) in ravno na dan začetka Male Avanture, je Unesco na pobudo Slovenije, Hrvaške, Cipra, Italija, Španije, Grčije, Švice in Španije suhozidno gradnjo uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Ob poti pa so postavljene zanimive informativne table o staroslovanskih verovanjih.

Logistika

Ker sem imel prevoz na izhodišče, sem začel v Brgudcu. Drugače bi začel v Lupoglavu, ki je z avtobusom povezan z Reko.
Mošćenička Draga pa je dobro povezana z javnim prevozom tako do Pule kot do Reke.

Zahtevnost

Pot ni zahtevna in edini vzpon je od Poklona do Vojaka, 500m.

Spanje

Na Koritih je Planinarska kuća Korita, ki je odprta za vikende. Na Poklonu je Planinarski dom Poklon, ki je prav tako odprt za vikende in praznike.
Jaz sem spal v šotoru ob opuščenih hišah v Mali Učki, slabo uro hoje od Vojaka.

Hrana in voda

Na poti je mogoče pojest obrok na Poklonu, vodo pa se dobi v vseh (opuščenih) vaseh po poti.

Uporabljena oprema

Obutev: lahki pohodni čevlji.
Obleke: zimska oblačila.
Druga oprema: šotor, spalna vreča, podloga za spanje, pohodne palice, čelna svetilka, zemljevid, kompas, gorilnik, mobilni telefon, razkužilo za roke.