🗺️ Vodič | Murska kolesarska pot (Prekmurje)

Mura je reka treh držav. Izvira v Visokih Turah v Avstriji, na hitro preči Slovenijo in nato vijuga po Hrvaški, dokler se ne spoji z Dravo. Prvi dan Male Avanture sem se podal s kolesom 40 kilometrov od Muri od Šentilja do Gornje Radgone po avstrijski strani.

Pot

Kolesarska pot je zelo dobro označena. Kljub temu je okolica tako idilična, da se človek lahko zasanja in zgreši kakšen odcep. Steza je speljana delno po kolovozu in delno po cesti, vendar so ceste stranske in skoraj brez prometa.

 

Zahtevnost

Pot je zelo nezahtevna in popolnoma položna.

Zanimivosti po poti

Plavajoči mlin v Cmureku – Kljub temu, da tehta 20 ton, kljubuje močni reki. Mlin je danes samo turistična zanimivost, v preteklosti pa jih je bilo na Muri delujočih več kot 100. Ob mlinu je gostilna s prijetno teraso za okrepčilo.

Brod čez Muro pri Sladkem vrhu – edini še delujoči brod na Muri, ki je imel nekoč status mejnega prehoda, danes pa ostaja kot spomin meddržavnega sodelovanja. Brod deluje še danes.

Razgledni stolp Murturm – zanimivo in lepo oblikovan razgledni stolp v Gosdorfu. Njegova svetleča kovinska konstrukcija spominja na dvojno vijačnico DNK, s platforme pa se vidi daleč naokoli po poplavnem gozdu ob reki.

Radgona (Bad Radkersburg) – Radgona ima bogato zgodovino. Sedaj jo po eni strani zaznamujejo toplice, po drugi pa staro mestno jedro s slikovitim mestnim trgom. Pred mostom stoji tudi hiša v kateri je bil vajenec Janez Puh. Ustanovitelj tovarne avtomobilov, koles in motorjev Puch. On je prvi izdelal kolo z dvema enako velikima kolesoma ter verigo in pogonom na zadnje kolo. Pa tudi patentiral je tip motorja, ki je bil med drugim vgrajen v Porsche 911 in VW Beetla.

Oprema

  • Kolo
  • Čelada
  • Rokavice
  • Krema za sonce
  • Voda in prigrizki