🗺️ Vodič | Ob reki Krki

Tokratna Mala avantura je potekala ob reki Krki. Spodaj si oglej Marinovo 58 kilometrov dolgo pot ter kopico nasvetov, ki jih je pripravil. Tudi za tiste, ki bi se na takšno pot želeli podati sami.

Pot

Žužemberk – Dvor – Soteska – Novo mesto – grad Otočec – samostan Pleterje – Kostanjevica na Krki. 2-3 dni hoje, 58 kilometrov.

Od Žužemberka do Dvora je najbolje hodit po desnem bregu reke. Pot je speljana v gozdu in po makadamskih poteh. Ni označena, zato priporočam uporabo Google Maps navigacije za hojo oz. GPS sled:

Od Dvora do Soteske je prav tako bolje iti po desnem bregu po gozdnih poteh.

Od Soteske do Straže je žal potrebno hodit po cesti, od Straže pa je do Novega mesta speljana pešpot po levem bregu. Tukaj sem na Mali Avanturi naredil napako in sem namesto po levem bregu hodil po cesti na desnem in je bilo na trenutke prometno in nič kaj prijetno.

Od Novega mesta do gradu Otočec je najbolje it znova po desnem bregu, od Otočca do kartuzije Pleterje vodi pot prek polj.

Do Kostanjevice na Krki je nato samo še nekaj gričev od koder se razprostirajo lepi razgledi in na katerih so posijane številne zidanice. Za hitro hojo prek tega dela je potrebno največ karakterja in moči, saj se je težko upreti prijaznim domačinom, ki vabijo na samo en kozarček.

Znamenitosti vredne ogleda

Grad Žužemberk, žaga ter železarna v Dvoru, ruševine gradu ter Hudičev turn v Soteski, Breg v Novem mestu, Grad Otočec, kartuzija Pleterje (gotska cerkev in muzej na prostem), Galerija Božidar Jakac in Forma Viva v Kostanjevici na Krki, Krakovski gozd pri Kostanjevici.

Logistika

Priti do Žužemberka ni tako enostavno, še posebej ne v času šolskih počitnic, ko so avtobusne povezave zares redke. Najlažje je oditi na pot z dvema avtomobiloma.

Hrana in voda

Pijača in jedača na poti niso problem.

Zahtevnost

Pot je nezahtevna. Edini vzpon je med samostanom Pleterje in Kostanjevico na Krki.

Spanje

V Žužemberku in Kostanjevici na Krki je mogoče prespati pri zasebnikih, v Novem mestu pa tudi v hotelih in hostlih. Od Krki so kampi, prav tako pa je veliko prostorov kjer je možnost postaviti šotor oz. bivakirati.

Uporabljena oprema

  • Obutev: lahki pohodni čevlji.
  • Obleke: poletje lahke in zračne.
  • Druga oprema: šotor, spalna vreča, podloga za spanje, pohodne palice, čelna svetilka, zemljevid, kompas, gorilnik, mobilni telefon, razkužilo za roke.