?️ Vodič: slap Peričnik ? | Sava Dolinka

🗺️ Vodič: slap Peričnik 🚴 | Sava Dolinka

Ena najbolj urejenih kolesarskih poti v Sloveniji je Kolesarska pot Jureta Robiča. Poteka vse od Belopeških jezer do Mojstrane. Za drugi dan Male avanture Ob Savi Dolinki sem prekolesaril del njene trase od Zelencev do slapa Peričnik.

Pot

Zelenci – Kranjska Gora – Gozd Martuljek – Mojstrana – Koča pri Peričniku – slap Peričnik

Kolesarska pot je zelo položna in primerna za začetnike. Je zelo dobro označena in skoraj ni mogoče zaiti z nje. Ob poletnih koncih tedna je lahko gneča, a je dovolj prostora za vse. Velik del poti poteka v senci dreves.

Pešpot od Koče pri Peričniku do slapa Peričnik je sicer strma, a urejena in kar je najpomembnejše, kratka. Tudi tisti počasni jo lahko prehodijo v 15 minutah.

Dolžina celotne poti: 45 kilometrov (22,5 kilometrov v eno smer).

Zanimivosti

Pri Zelencih sta dve točki, kjer se lahko pride čisto do vode. Ena je najbolj znana z razglednim stolpom, druga pa je nekaj sto metrov dolvodno na koordinatah 46.492461, 13.742281. Tam se lahko sprehodimo čez most in vidimo celotno močvirje ter strugo še čisto majhne Save Dolinke.

Pri slapu Peričnik se je vredno povzpeti tudi do drugega slapu, ki je nad glavnim. Je sicer manjši (ima padec “zgolj” 16 metrov), a je tudi lep.

Nujno se je sprehoditi pod slapom. To izkušnjo omogoča le nekaj slapov na celem svetu.

Hrana in pijača

Ob poti so gostilne in okrepčevalnice in nihče ne ostane lačen.

Oprema

Za to kolesarsko pot je lahko dovolj tudi mestno kolo, še boljše pa je treking. Pot je asfaltirana in zelo dobro urejena.