🏃 Vodič | Tek in narava

Kaj je tek v naravi

Poznamo več vrst teka v naravi – tek po brezpotjih, gorski tek, tek po gozdnih poteh in v zadnjem času vse bolj popularen tek po stezah oziroma »trail running«. Vsem je skupni imenovalec narava. Vedno več ljudi se vrača k naravi, saj lahko le tam lahko popolnoma »odklopimo«, zadihamo s polnimi pljuči in napolnimo baterije.

Prednosti teka v naravi

Zaradi razgibane podlage pri teku v naravi ima tovrstno početje številne prednosti. Razgiban teren prekine monotonost teka v urbanem okolju, podlaga je mehkejša in zato prijaznejša do sklepov, zdi se nam, da čas in kilometri pri takšnem teku hitreje minevajo, saj je treba zaradi spreminjajočega se terena več koncentracije nameniti pravilni in varni postavitvi stopal. Prav tak teren pa pozitivno vpliva na vsesplošno pripravljenost in propriocepcijo. To pomeni, da s treningom v naravi v primerjavi s klasičnim treningom dobimo več.

Slabosti teka v naravi

Ker je narava nepredvidljiva, pa moramo pomisliti tudi na slabosti teka v naravi. Prva težava je prednost, a hkrati tudi slabost – neraven teren lahko hitro povzroči zvin ali padec, zato dodatna previdnost nikoli ni odveč. Če se odpravljamo v bolj odmaknjena področja, se lahko zgodi, da bomo na poti srečali divjad. V takih trenutkih je znanje o tem, kako varno odreagirati, neprecenljivo. V hribih in visokogorju pa moramo biti pripravljeni tudi na hitre spremembe vremenskih razmer.

Priprava

Na daljše teke, ki so bolj odmaknjeni od urbanih središč, se je treba posebej pripraviti. Poleg dobre osnovne kondicije in poznavanja osnov orientacije v naravi je treba pomisliti še na nekaj stvari, saj bolj ko smo pripravljeni, manj stvari nas lahko preseneti. Vsekakor je izrednega pomena Ooskrba z vodo in energijo, ki je zelo povezana z območjem in dolžino teka, zato je predhodno načrtovanje poti zelo pomembno. Primerna oprema pa je tako zelo pomembna, da si zasluži svoje poglavje. 😀

Oprema

Opremo prilagodimo vrsti teka. Kadar se odpravljamo na kratke pobege iz mesta v naravo, razlika v opremi ni velika. Če pa se odpravljamo na daljše teke v bolj odmaknjena področja, pa je opreme več. Nujna sta vodni meh in lahek tekaški nahrbtnik, v katerega spravimo še kakšen energijski gel ali ploščico, lahko vetrovko, nujno prvo pomoč, astronavtsko folijo …

Previdni moramo biti pri izbiri tekaških copat, saj si želimo, da je tek prijeten in hkrati varen. Tekaški copati za tek v naravi so v primerjavi s klasičnimi nekoliko trši, stabilnejši in imajo bolj grob podplat, kar nudi stopalu več zaščite na neravnem terenu.

Gozdovi ponekod že dobivajo jesenske odtenke, zato izkoristite svoje proste trenutke za tek v naravi in tudi na ta način krepite telo in duha. Srečno!