🗺️ Vodič | Triglav

S tretjo Malo Avanturo v sklopu projekta Predani korakom sem prek naše najvišji gore povezal oba začetka najdaljše slovenske reke Save. Poleg tega smo letos praznovali 240-letnico prvega vzpona na Triglav in ravno v času, ko sem stal na vrhu, je bil Aljažev stolp, ta markantna ikona naših Alp, na obnovi v dolini. Zgoraj me je čakala od mraza pomanjšana replika.

Pot

Prvi dan: Stare Fužine – dom Planika pod Triglavom
Drugi dan: Dom Planika pod Triglavom – Triglav – Pogačnikov dom na Kriških podih
Tretji dan: Kriški podi – Zelenci

Celotna pot:

Stara Fužina – dolina Voje – Spodnja Grintovca – Vodnikov dom na Velem polju – Konjsko sedlo – Dom Planika pod Triglavom – Mali Triglav – Triglav – Bovška (Triglavska) škrbina – Dolič – Luknja – Bovški Gamsovec – Dovška Vratca – Pogačnikov dom na Kriških podih – sedlo Planja – Čez Zadnje plate do Razpotja – Na robu – Vršič – čez Sleme mimo Slemenove špice – dom Tamar – Zelenci
Pot je zelo dobro markirana in table z napisi so jasne. Kljub temu priporočam zemljevid za lažje načrtovanje.

Parkiranje in prevoz

V Stari Fužini je mogoče parkirati za 10€/dan in parkirnino plačati prek aplikacije na telefonu. Prek Radovljice (presedanje) sta Podkoren (oz. Planica) in Bohinj relativno dobro povezana z avtobusi.

Varnost in zahtevnost

Ob spustu sem se na trenutke počutil nekoliko neprijetno, ker je bila pot zelo strma, izpostavljena in en sam napačen korak bi lahko pomenil zdrs v prepad. Kot tudi pri drugih aktivnostih v naravi je treba še posebej za v gore dobro preveriti vremensko napoved. Spolzko kamenje in strele so lahko za planince usodne.
Pot je deloma zahtevna, a posebna plezalska ali visokogorska znanja niso potrebna. Treba je biti le potrpežljiv in ne hiteti na izpostavljenem terenu.

Spanje

Na poti je veliko planinskih domov. Najdaljši kos poti brez doma je med Doličem in Kriškimi podi. Domovi so večinoma odprti poleti, nekateri spomladi in jeseni tudi za vikende. S člansko izkaznico Planinske zveze je 50% popusta na spanje v kočah, kar se že zelo pozna. V nekaterih kočah je posteljnina že vključena, drugje je treba doplačati.

Hrana in voda

V kočah je možno dobiti hrano in pijačo. Čeprav me je ob ceni 4,5 € za liter in pol vode včasih stisnilo pri srcu.

Uporabljena oprema

Obleke: puhovka (na Triglavu je bilo -10 stopinj C), hardshell jakna, Polartec srednji sloj, termo spodnje perilo, pohodne hlače, rokavice, kapa.
Obutev: Visoki pohodni čevlji.
Drugo: pohodne palice, čelna svetilka, mobilni telefon, zemljevid Triglavski narodni park – 1 : 50.000.

Druga opažanja

  • Nisem najbolj vajen hoje po gorah in sem zato storil nekaj napak. Pohodne palice, ki sem jih vzel s seboj, so bile (samo) dvodelne. Sicer sem jih lahko privezal na stranski del nahrbtnika, a so bile še vedno prevelike in so me vsake toliko motile pri ozkih prehodih.
  • Imel sem tudi prevelik nahrbtnik.
  • Na Bovškem Gamsovcu so pogosto kozorogi, ki niso nič kaj plašni.