🗺️ Vodič: Veslanje po Savi Dolinki 🚣

Najbolj znana destinacija za rafting v Sloveniji je zagotovo Soča. Kar mi pri Soči ni všeč, je dejstvo da se vsaj med glavno sezono na in ob njej tre ljudi, prav tako pa ni ravno enostavno dostopna z večine predelov naše države. Sava Dolinka je bližje in je še manj raziskana. Velika verjetnost je, da na reki ne srečaš nikogar drugega.

Trasa

Zgodnji tok Save Dolinke ima premalo vode in na njem ni mogoče veslati. Šele po hidroelektrarni Moste, ko se v Savo Dolinko izlije Radovna, je vode za veslanje dovolj. Prosto plovna je do hidroelektrarna Mavčiče pod Trbojskim jezerom. Najbolj zanimiv del je med pritokom Radovne in do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke v Radovljici.

Trajanje

Z vmesnimi postanki je veslanja za približno 2 uri.

Zanimivosti

Na začetku v kraju Piškovca je hidroelektrarna Zasip. Vpisana je v register kulturne dediščine in splača se pokukati tudi v notranjost.

Če na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke daš roke v vodo, začutiš, da je Bohinjka veliko toplejša od Dolinke.

V srednjem delu so na bregovih dobro vidne usedline gline.

Varnost

Reka je večinoma varna, a obstaja nekaj brzic, na katerih je potrebno biti previden. Tudi na Savi so že bile smrtne žrtve.
Priporočam, da se na veslanje odpravite v organizirani skupini pod vodstvom lokalnega vodiča. Na primer Adventure Rafting Bled